Česká ekonomika v poslednom kvartáli 2020 nečakane rástla

02.02.2021 Celý región

Praha 2. februára (TASR) - Česká ekonomika v posledných troch mesiacoch 2020 v medzikvartálnom porovnaní prekvapujúco vzrástla, aj keď oveľa menej ako v predchádzajúcom štvrťroku. Informoval o tom v utorok Český štatistický úrad (ČSÚ).

Poľa ČSÚ sa hrubý domáci produkt (HDP) susednej krajiny za tri mesiace do konca decembra 2020 zvýšil o 0,3 % oproti obdobiu júl - september, keď medzikvartálne vzrástol o 6,9 %.

Tempo jeho rastu sa v posledných troch mesiacoch vlaňajška citeľne spomalilo, napriek tomu prekonalo odhady ekonómov, ktorí očakávali pokles HDP vo 4. kvartáli o 2,5 %.

V medziročnom porovnaní sa HDP Česka v období október - december znížil o 5 %, čo je tiež lepší výsledok ako jeho pokles o 7,7 %, ktorý očakávali analytici.

Medziročný pokles spôsobilo najmä prehlbujúce sa zníženie výdavkov domácností, zatiaľ čo zahraničný dopyt výrazne vzrástol.

Za celý rok 2020 sa HDP Českej republiky v dôsledku blokád na zastavenie šírenia nového koronavírusu znížil o 5,6 %, najviac v histórii samostatného Česka.
 

Vyberte región

mark